Diabetes is een vervelende ziekte die helaas steeds vaker voorkomt, maar gelukkig is het goed mogelijk om de schadelijke gevolgen van type 2 diabetes in te dammen. Dit kan door onder andere meer te letten op wat je eet. Als professioneel diëtist, kan ik jou hierin van al het nodige advies voorzien. Hierbij werk ik vaak nauw samen met je huisarts praktijkondersteurner, diabestverpleegkundige en/of andere behandelaars. Het kan goed zijn dat je bent voorverwezen. In dat geval gaat het dieetadvies niet ten koste van je eigen risico, mar wordt dit volledig vergoed.
Wat is diabetes precies?
Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een ziekte waarbij het lichaam niet in staat is om je bloedsuiker op peil te houden. We kennen twee soorten diabetes: diabetes type 1 en diabetes type 2. Diabetes type 1 is onomkeerbaar, maar door leefstijlverandering is bij type 2 nog veel winst te behalen. Met een speciaal diabetes type 2 dieet kun je veel vorderingen maken. Maar hoe merk je nou dat je diabetes hebt? Dit wordt vastgesteld aan de hand van bloedonderzoek. Veelal wordt de bloedglucose nuchter geprikt, maar ook het HbA1c (dit is de bloedsuiker over een langer termijn). Een normale bloedsuiker ligt tussen de 4 en 8 mmol/l. Als je diabetes hebt schommelt je bloedsuiker tussen heel hoog (>10 mmol/l) of heel laag. Bij die verschillen in bloedsuiker horen verschillende symptomen. Een opsomming van de verschillende symptomen van suikerziekte vind je hieronder:
Hoge bloedsuiker (hyperglycemie)
- Veel dorst
- Vaak moeten plassen
- Wazig of dubbel zien
- Vermoeidheid
- Afvallen zonder anders te eten dan normaal
- Plotseling humeurig zijn
- Misselijk en overgeven
Symptomen lage bloedsuiker (hypoglycemie)
- Zweten
- Trillen
- Duizelig zijn
- Wisselend humeur
- Hoofdpijn
- Moe zijn
- Hongerig zijn
Twijfel je? Zoek hulp!
Twijfel jij of je wellicht diabetes hebt? Maak dan een afspraak met je arts om dit verder uit te zoeken. In het geval er inderdaad sprake is van diabetes zal je leefstijl en/of je eetpatroon aangepast moeten worden om zo min mogelijk complicaties te krijgen. Veel mensen vinden hulp van een diëtist hierbij erg fijn. Maak gerust een afspraak om adviezen met betrekking tot voeding bij diabetes of het opstellen van een diabetes dieet te verkrijgen.